Wanneer u geld nodig heeft voor grote uitgaven, zoals de verbouwing van uw woning of de aanschaf van een wasmachine of auto, en u nog niet precies weet hoeveel geld u wilt lenen is een doorlopend krediet een goed alternatief. Via simulatielening.be krijgt u snel en eenvoudig een duidelijk overzicht tot uw beschikking. Zo beschikt u vooraf over voldoende informatie om een doorlopend krediet af te sluiten.

Waarom een doorlopend krediet

Als u op zoekt bent naar een flexibele lening en om wat geld achter de hand te hebben is het aan te raden u eens te verdiepen in een doorlopend krediet. Vooraf spreekt u met de kredietverstrekker een limiet af. Dat is het maximale bedrag dat u kunt lenen. U kunt daarna volledig zelf bepalen waarvoor, wanneer en hoeveel geld u opneemt van dit krediet. Doordat een doorlopend krediet geen vaste looptijd kent heeft u hierdoor altijd geld achter de hand voor onvoorziene uitgaven. Wel moet u erop letten dat er maandelijkse lasten verbonden zijn aan het doorlopende krediet zolang de looptijd loopt.

Rente en aflossing bij een doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet betaalt u alleen rente over het uitstaande saldo. Deze rente is variabel, waardoor de rente zowel kan dalen als kan stijgen per periode. Wel is het zo dat u bij de meeste kredietverstrekkers een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt. Als u minder krediet nodig heeft dan u heeft afgesloten of uw situatie is gewijzigd, dan kunt u bij de meeste verstrekkers boetevrij aflossen. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor uw maandelijkse lasten. Als u heeft afgelost op het doorlopende krediet kunt u dit geld weer opnemen. Ten slotte is de rente op een doorlopend krediet niet fiscaal aftrekbaar.

Simulatie

Zoals u voor een woonlening uw maximale hypotheek kunt simuleren geldt dit ook voor het doorlopende krediet. Bij een simulatie van het doorlopende krediet wordt vooral gekeken naar hoeveel u wilt lenen en waar u dit in eerste instantie voor wilt gebruiken. Zo kunt u op basis van uw wensen een rekensom laten maken, zodat u weet wat u maximaal kunt afsluiten en hoe hoog uw maandelijkse lasten zijn om het krediet af te lossen. Uiteraard kunt u met de resultaten van de simulatie contact opnemen met de kredietverstrekker, zodat u het doorlopende krediet op uw persoonlijke situatie kunt aanpassen. Op deze manier bent u er zeker van dat u de maandelijkse rente en aflossing kunt betalen en dat u kunt beschikken over het geld.