Een geldreserve is een soort lening die u kunt opnemen wanneer u enkele euro’s te kort komt en waarbij u enkel kosten betaalt op het ontleende bedrag. Vaak liggen deze kosten wel vrij hoog. Het beschikbare bedrag kan gekoppeld worden aan een kredietkaart of een losstaande som zijn. Er zijn tal van kredietverstrekkers die een geldreserve hebben opgenomen in hun portfolio. Afhankelijk van uw inkomen en financiële situatie kan het bedrag van de geldreserve variëren tussen 500 euro en 5.500 euro. Indien u een initiële geldreserve aanvraagt van 500 euro kan die bij wijzigingen van uw inkomen wel verhoogd worden.

Het principe van de geldreserve

Bij een geldreserve wordt een vooraf besproken bedrag beschikbaar voor u gemaakt ter opname. U kunt er voor kiezen helemaal niets op te nemen, in dat geval betaalt u ook geen rente. Maandelijkse betaalt u een deel terug in functie van het opgenomen bedrag. Deze terugbetaling bevat een deel kosten en een deel teruggave van het kapitaal. Hierdoor groeit de reserve weer en is het bedrag dan u kunt opnemen weer groter. Afhankelijk van het bedrag wordt ook een termijn bepaald waarbinnen de reserve weer volledig voldaan moet zijn. Wanneer dit bijvoorbeeld eens in de twee jaar is, wil dat zeggen dat u binnen een termijn van 24 maanden alles betaald moet hebben, maar u kunt de dag erop wel weer geld opnemen uit de reserve. Deze regel is in het leven geroepen om de consument te beschermen.

Waarom zou u voor een geldreserve kiezen?

Een geldreserve is vooral aan te raden wanneer u gemoedsrust zoekt op financieel vlak. U wilt er zeker van zijn dat onverwachte rekeningen dadelijk voldaan kunnen worden en dat u niet plots in een moeilijk parket terecht komt. Doordat u enkel kosten betaalt wanneer u daadwerkelijk geld opneemt, is de lening in principe gratis mits u er geen gebruik van maakt. Bent u echter op zoek naar een som geld die u dadelijk wilt gebruiken, dan is deze lening een dure optie en is het wellicht beter eerst na te gaan of een persoonlijke lening niet interessanter is.  Vraag hier leen offertes aan om tot de beste oplossing te komen.