Als u uw woning wilt verbouwen door middel van energiebesparende werken uit te voeren kunt u een groene lening aanvragen. De groene lening kan onder andere worden gebruikt voor de aanschaf van zonnepanelen of isolatie door middel van nieuwe ramen en deuren. Via simulatielening.be kunt u eenvoudig een overzicht van de mogelijkheden opvragen door middel van de groene lening simulatie.

Groene lening

U kunt een groene lening aanvragen wanneer u uw woning wilt verbouwen en zo uw groene project financieren. Voorbeelden van deze groene projecten zijn het vervangen van oude verwarmingsketels, het plaatsen van dubbele beglazing of het isoleren van dak of muren. Voor een bedrag tussen de 2.000 en 50.000 euro kunt u een groene lening aanvragen. De looptijd voor deze lening begint meestal met een minimumlooptijd van 6 maanden. Als maximum wordt in de meeste gevallen 120 maanden aangehouden. Op deze manier kunt u uw ecologische investering betalen en zo niet alleen uzelf, maar ook de natuur een plezier doen.

Lager jaarlijkse kosten percentage

Het jaarlijkse kosten percentage (JKP) ligt in de meeste gevallen lager bij een groene lening dan bij bijvoorbeeld een renovatielening. Als u een ecologische investering wilt doen kunt u zich beter tot de groene lening wenden, echter geldt bij deze lening wel de voorwaarde dat het een energiebesparende verbouwing betreft. Bij een renovatielening is dit niet van toepassing. Daarnaast wordt vanuit de overheid een groene lening ook aangemoedigd, waardoor u soms nog kans maakt op extra voordelen.

De simulatie

Bij de simulatie van uw groene lening wordt allereerst een scheiding gemaakt tussen privé en professioneel gebruik van het krediet. Daarnaast wordt gevraagd of het een verbouwing of een aankoop van een woning of grond betreft. Daarnaast wordt naar het te financieren bedrag gevraagd en de looptijd die u in gedachten had om de lening af te betalen. Al deze informatie wordt gebruikt om u een duidelijk overzicht te verlenen van de mogelijkheden die uw persoonlijke situatie u biedt. Aan de hand van uw ingevoerde gegevens krijgt u een bedrag te zien van de maandelijkse lasten die u hierbij aangaat. Dit betreft een vast bedrag aan jaarlijks kosten percentage dat u gedurende de looptijd betaalt. De schuld dient u in evenredige maandelijkse aflossingen terug te betalen. Het is echter aan te raden contact op te nemen met de financiële instelling om de groene lening op maat te maken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.