Een hypothecaire lening simulatie is in wezen hetzelfde als een andere lening simulatie met dat verschil dat er sprake is van een totaal andere rente. Bij een hypothecaire lening is de rente afhankelijk van de kredietverstrekker, het soort lening dat u aangaat, de termijn waarop u zult betalen en het bedrag dat u leent. Om een correcte hypothecaire lening simulatie te kunnen maken, is het daarom belangrijk dat u vooraf goed nadenkt over al deze elementen. Welk bedrag heeft u nodig? Wat zijn de rentes die bij de verschillende kredietverstrekkers gehanteerd worden? Op welke termijn wilt u lenen? Kiest u een vaste of een variabele rentevoet? Noteer deze gegevens duidelijk per kredietverstrekker en ga daarna aan de slag met een simulatie tool.

Een neutrale hypothecaire lening simulatie maken

De handigste manier om een hypothecaire lening simulatie te maken is door gebruik te maken van een neutrale tool. Deze tool kunt u online vinden en laat u toe om zowel totaalbedrag, termijn als rentevoet zelf te kiezen. U vult de gegevens in in de tool en krijgt vervolgens een beeld van de effectieve kosten die u zult maken. Deze kosten noteert u per kredietverstrekker om een vergelijking te kunnen maken. Speel zeker met diverse rentevoeten en termijnen om tot de goedkoopste oplossing te komen. Wilt u de berekeningen verifiëren dan vindt u bij de meeste kredietverstrekkers ook een simulatie tool op hun eigen website. Het verschil met een neutrale tool is dat de rente meestal niet zelf gedefinieerd kan worden op de site van de kredietverstrekker.

Een hypothecaire lening aanvragen

Wanneer u de juiste hypothecaire lening voor uw project hebt gevonden dankzij een hypothecaire lening simulatie, rest u enkel nog om een aanvraag in te dienen. Hiervoor dient u naar de website van de kredietverstrekker te gaan en online de nodige informatie te verstrekken. Houdt u meer van een persoonlijk contact, dan behoort een afspraak met een medewerker ook tot de mogelijkheden. Zorgt u ervoor dat u bewijsstukken zoals loonbrieven, de aankoop van uw huis en eventuele andere inkomsten alvast bij de hand hebt. Start nu alvast met het maken van een hypothecaire lening simulatie en vraag enkele leen offertes aan om met elkaar te vergelijken.