Voordat u een huis kunt kopen wilt u eerst weten hoeveel u kunt lenen en hoe hoog de maximale hypotheek is die u kunt krijgen. De meeste hypotheekverstrekkers hebben tegenwoordig eenvoudige rekentools op hun website staan waar u uw maximale hypotheek zelf kunt berekenen. Hierbij kunt u uw hypotheek op verschillende manieren berekenen. Bij simulatielening.be krijgt u een duidelijk overzicht.

Zelf berekenen

De meeste hypotheekverstrekkers geven u de keuze om uw hypotheek te berekenen op basis van inkomen of op basis van uw maandlasten. Ook zijn er online rekentools te vinden waarbij u eenvoudig kunt berekenen hoe u uw hypotheek oversluit.

Hypotheek berekenen op basis van inkomen

Bij de berekening op basis van uw inkomen krijgt u vaak de keuze om uw maximale hypotheek te berekenen inclusief bijbehorende maandlasten. Ook kunt u de hypotheek berekenen op basis van de koopprijs van het nieuwe huis. Daarnaast kiest u een hypotheekvorm en een rentevaste periode, dit is van invloed op uw maandlasten. Tijdens de berekening kunnen er verschillende variabelen worden gevraagd. Zo wordt er gevraagd naar uw eigen inkomen, maar ook het inkomen van uw partner en of deze in de berekening meegenomen dient te worden. Ook kunt u aangeven of en hoeveel eigen geld u inlegt en of u overwaarde heeft van een eerder huis. Ten slotte vragen veel rekentools of u of uw partner partneralimentatie moet betalen en of u nog andere leningen heeft. Al deze input is van belang op uw maximale hypotheek.

Hypotheek berekenen op basis van vaste maandlasten

Als u van tevoren een bedrag voor ogen hebt als maximale maandlasten kunt u er ook voor kiezen de hypotheek hierop te baseren. Bijvoorbeeld als u op dit moment een huurwoning hebt met bijbehorend maandelijks huurbedrag. Als u de maandlasten van de hypotheek gelijk wilt stellen aan uw huidige huurlast kunt u op basis van die gegevens uw berekening baseren. Daarnaast geeft u op in welke belastingschaal u valt met uw inkomen. Op basis hiervan wordt een bruto en netto maandlasten gegeven en het bedrag voor de maximale hypotheek.

Slechts een indicatie

De berekeningen die bij deze rekentools worden gemaakt zijn altijd vrij algemeen en houden geen rekening met uw specifieke situatie of wensen. Daarvoor zou de berekening te complex worden. Wel is het een handige indicatie om voor uzelf vooral al eens te kijken hoe hoog uw maximale hypotheek kan zijn en hoeveel uw maandelijkse last dan zou bedragen. Het is aan te raden dat u altijd een afspraak maakt en samen met een specialist een persoonlijke berekening maakt.