Wie tegenwoordig geen kredietkaarten heeft, ondervindt vaak een heleboel obstakels in het dagelijkse leven. Hoewel dit soort kaarten in principe geen noodzaak zijn, maken ze u het leven wel heel wat gemakkelijker. Niet zozeer omdat u het besteedde bedrag pas later moet terugbetalen, maar omdat heel wat aankopen vlotter gaan wanneer u over een kredietkaart beschikt. Denk maar aan de vele online winkels en toepassingen op uw smartphone die gebaseerd zijn op het gebruik van kredietkaarten.

Wat zijn kredietkaarten?

Het principe van de kredietkaart is eenvoudig. Door middel van een kaart met een code kunt u betalingen uitvoeren en geld opnemen tot een vooraf bepaalde grens. Aan het einde van de maand wordt een overzicht bezorgd met alle gedane transacties en betaalt u de som terug. Het voordeel van kredietkaarten is dat ze wereldwijd aanvaard worden en u er dus makkelijk mee kunt betalen, waar u ook bent. Een mogelijk nadeel ervan is dat u geld kunt uitgeven dat u niet heeft. Dit kan op het einde van de maand een probleem geven gezien de som dan wel voldaan moet worden.

Soorten kredietkaarten

Naast de klassieke kredietkaarten kunt u vandaag de dag ook gebruik maken van kredietkaarten die volgens het principe van een geldreserve werken. Hierbij wordt er ook een limiet toegekend en kunt u vervolgens de kaart gebruiken om te betalen of geld af te halen, maar u dient de som niet (per maand) in één keer te voldoen. U betaalt enkel een percentage van het bedrag, dat u hebt gebruikt, terug. Deze kaarten zijn meestal wel duurder dan hun klassieke variant. Daarnaast is er ook de kredietkaart die verbonden is aan een bepaalde winkel of keten van winkels. Hierbij kunt u de kaart gebruiken om aankopen te doen in een van de deelnemende winkels, maar er bestaat geen mogelijkheid tot het opnemen van geld of aankopen verrichten in een andere winkel. Vooral grote supermarkten bieden de kaart aan gezien ze klantentrouw met zich meebrengt.

Voorwaarden voor de kredietkaart

De voorwaarden voor het verkrijgen van een kredietkaart verschillen per kredietverstrekker, maar zijn over het algemeen niet zo streng. Wel zal de limiet verschillen naargelang uw financiële situatie. Om na te gaan welke kredietkaart het beste bij u past, kunt u hier offertes aanvragen.