Voordat u een krediet kunt aanvragen wilt u vaak zelf eerst informatie opzoeken. Dit wordt u steeds eenvoudiger gemaakt door de websites van de verschillende financiële instellingen. Echter kunt u ook een kredietsimulator gebruiken, zo heeft u in één handig overzicht alle informatie die u nodig heeft. Om een simulatie te maken van uw krediet kunt u uw gegevens invoeren bij simulatielening.be.

Verschillende soorten krediet

Er zijn verschillende soorten kredieten aan te vragen, bijvoorbeeld een hypothecair krediet, een micro krediet of een doorlopend krediet. Elk van deze vormen hebben hun eigen regels, rechten en plichten. Door al deze verschillende bepalingen kunt u al snel het overzicht verliezen. Daarnaast hebben al deze verschillende kredieten ook een andere bestemming. Door middel van een kredietsimulator ziet u welk krediet u voor welk doel kunt aanvragen.

Wat doet een kredietsimulator

Een kredietsimulator is een handige calculator waardoor u eenvoudig een compleet overzicht van uw mogelijkheden ziet. Door alle bepalingen van de kredieten te bundelen weet deze calculator precies welk soort krediet u zoekt op basis van de gegevens die u heeft ingevuld. Daarnaast geeft het ook weer hoeveel krediet u aan kunt vragen en wat hierbij de maandelijkse lasten zijn.

Welke gegevens vraagt de kredietsimulator

Om de kredietsimulator goed zijn werk te kunnen laten doen is het allereerst belangrijk dat u uw netto maandinkomen invoert. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om het inkomen van uw partner al dan niet mee te laten berekenen, als dit relevant is. Een andere vraag die de simulator u stelt is of u nog andere vormen van inkomsten geniet. Ook kunt u in de meeste gevallen aangeven hoeveel u nog wenst te blijven sparen per maand. Net als de hoogte van de vaste kosten die u momenteel al heeft. Andere gegevens die u bij de simulator kunt invoeren zijn of u of uw partner verplicht is alimentatie te betalen en of u afbetalingen heeft lopen. Ook vraagt de simulator of er huur of hypotheeklasten zijn die niet wegvallen.

Na de kredietsimulator

Als u al deze voorgaande gegevens heeft ingevuld kan de kredietsimulator zijn werk doen. Al deze gegevens bij elkaar geven een bepaald beeld van uw situatie. Als uitkomst van de kredietsimulator krijgt u inzicht in hoeveel krediet u kunt aanvragen en hoe hoog de maandelijkse lasten aan rente en aflossing dan voor u bedragen. U kunt aan de hand van deze informatie er altijd voor kiezen om een afspraak met een specialist te maken. Bij deze gesprekken wordt er nog dieper naar uw persoonlijke situatie gekeken om u van goede raad te kunnen voorzien.