Het aanvragen van een krediet in België kan voor diverse doeleinden en ook bij verschillende financiële instellingen. Ieder krediet en ook iedere instelling kent zijn eigen regelgeving. Ook hanteert iedere financiële instelling zijn eigen tarieven voor het aflossen van verstrekte kredieten. Via de website van simulatielening.be kunt u eenvoudig een simulatie maken voor uw lening. Hierdoor kunt u zich vooraf beter informeren over uw mogelijkheden.

Krediet aanvragen

België kent verschillende soorten leningen die allen een ander doel dienen. Zo is er de woonlening om u een krediet te verschaffen voor de aankoop van uw woning. Voor startende ondernemers is de starterslening in het leven geroepen en als u extra geld nodig heeft, door bijvoorbeeld een onverwachte hoge uitgave, kunt u een mini-lening afsluiten. Voor elk van deze leningen is er andere regelgeving opgesteld en zijn ook de tarieven voor aflossing verschillend. Veelal kunt u online een calculator gebruiken die u inzicht geeft in de mogelijkheden tot het aanvragen van een krediet. Daarnaast kunnen er soms eisen gesteld worden voordat het krediet wordt verstrekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een groene lening. Bij deze lening is er de eis dat de investering die u hiermee wilt doen een ecologische achtergrond heeft.

Krediet simulatie

Om een eerste inzicht te krijgen in de mogelijkheden die u heeft om krediet aan te vragen kunt u een krediet simulatie maken. Voor vrijwel elk krediet dat u hiermee kunt simuleren geldt dat u als eerste de hoogte van de lening bepaalt. Daarna voert u uw gegevens in, zoals uw belastbaar inkomen en als dat relevant is het inkomen van uw partner. Daarna geeft u aan of u nog extra maandelijkse kosten heeft, bijvoorbeeld het betalen van partneralimentatie. Ten slotte geeft u een termijn aan. Ook deze lengte van de termijn hangt af van het soort krediet dat u aanvraagt. Voor een woonlening staat deze meestal vast rond de 30 jaar, voor een starterslening krijgt u zelf de keuze van een termijn tussen de 6 en 120 maanden. Een mini-lening is meestal maar voor een maximum duur van 30 dagen af te sluiten voordat het krediet weer afgelost moet zijn.

Geld lenen zonder bank of inkomen

Als u geen inkomen heeft of omdat u niet bij een bank wilt lenen zijn er ook een aantal mogelijkheden voor u beschikbaar in België. Echter gaat u dan buiten het reguliere traject om en bent u aangewezen op particulieren of andere instellingen die tijdelijk geld willen verstrekken. Bij dit traject zijn vaak relatief hogere kosten gemoeid en kan worden gevraagd naar een onderpand.