Om een lening te berekenen gebruikt u bij voorkeur een simulatie tool zoals die aangeboden wordt op diverse websites van kredietaanbieders of informatieve sites met betrekking tot leningen. Deze tools geven u mogelijkheid tot het ingeven van een totaalbedrag, een termijn en een type lening. Het type bepaalt de rentevoet die wordt toegepast op uw berekening. Bij neutrale simulatie tools bent u in de mogelijkheid om zelf een rente aan te geven. Deze kunt u vooraf opzoeken bij de verschillende kredietverstrekkers. Gezien de rente enorm afhangt van het doel van uw lening, dient u deze informatie altijd in acht te nemen.

Lening berekenen aan de hand van maandelijkse betalingen

Wilt u weten welk totaalbedrag u kunt lenen voor een bepaalde som per maand, dan is het voldoende om een beeld te hebben van uw inkomsten en uitgaven. U geeft aan welk bedrag u maandelijks kunt missen en laat de tool de rest doen. U krijgt dan een overzicht waarbij het totaalbedrag aangegeven wordt alsook de kosten die u zult betalen. Voor specifieke leningen zoals een auto- of hypothecaire lening zullen de kosten lager liggen dan bij een persoonlijke lening. De reden hiervoor is het lagere jkp. Ook de termijn waarop u leningen gaat berekenen heeft een invloed op de kosten. Idealiter berekent u daarom meerdere leningen om een correct beeld te krijgen van uw mogelijkheden.

Leningen berekenen en aanvragen

Vanzelfsprekend is het berekenen van de lening maar een eerste stap. Nadat u de verschillende mogelijkheden hebt onderzocht dient u de lening ook aan te vragen. Dit kan bij de meeste kredietverstrekkers online gebeuren, maar evengoed maakt u een afspraak ter plaatse. Voor specifieke leningen met een apart karakter is het altijd beter om persoonlijk contact op te nemen met de kredietverstrekker. Deze kan een voorstel op maat uitwerken en rekening houden met eventuele uitzonderingen. Zorg ervoor dat u altijd een duidelijk doel, bedrag en termijn voor ogen hebt wanneer u leningen gaat berekenen. Zo kunt u snel en efficiënt te werk gaan en wordt het nadien eenvoudiger om de verschillende voorstellen met elkaar te vergelijken. Zet de eerste stap vandaag nog en vraag hier diverse leen offertes aan.