Een lening op afbetaling of lening alle doeleinden heeft als grote voordeel dat u niet verplicht bent om te bewijzen waar u het geld voor wilt gebruiken. Of u nu achterstallige rekeningen moet betalen, een oude auto wilt kopen, een reis in gedachten heeft of gewoon allerdaagse inkopen wilt doen, met een lening op afbetaling kan het allemaal. Het nadeel van dit type lening is de hoge kostprijs die erbij komt kijken. Doordat u niet verplicht bent om te bewijzen waar het geld naartoe gaat, is er geen sprake van een onderpand. Dit heeft als gevolg dat de kredietverstrekker een hoger risico loopt en dus een hogere interest zal berekenen naar u. Ook zullen de voorwaarden op gebied van maximale bedragen, termijn en goedkeuring van uw lening vaak strenger zijn dan bij een hypothecaire lening of een autolening.

Hoe gaat u te werk om een lening op afbetaling te bepalen?

Eerst en vooral dient u te bepalen hoeveel geld u wilt lenen. U kunt dit op twee manieren doen. Ofwel start u vanuit het bedrag dat u maandelijks kunt missen ofwel vanuit het bedrag dat u nodig heeft. In het eerste geval kunt u aan de hand van een online simulatie nagaan hoeveel het totaalbedrag is dat bij dit maandelijkse bedrag hoort afhankelijk van de leentermijn. U krijgt dan ook een beeld van de kostprijs die bij een bepaald bedrag en een bepaalde termijn hoort. Ik het tweede geval geeft u het totaalbedrag in en gaat u na welke termijn u dient te kiezen om uw maandelijkse betalingen te kunnen voldoen.

De lening op afbetaling aanvragen

De lening op afbetaling wordt door nagenoeg elke financiële instelling aangeboden. Gezien het doel van de lening op afbetaling geen invloed heeft op de aanvaarding ervan heeft u enkel een bewijs van inkomsten en uitgaven nodig. De balans tussen beiden bepaalt welk bedrag u kunt lenen. Er zijn geen vaste regels of kosten vastgelegd voor een lening alle doeleinden en beiden kunnen dan ook sterk verschillen van de ene tot de andere kredietverstrekker. Om er zeker van te zijn dat u de beste keuze maakt, loont het om hier alvast enkele leen offertes op te vragen.