De persoonlijke lening is een lening waarbij u niet verplicht bent om het doel of de besteding van het geleende geld op te geven. Het voordeel van dit type lening is de vrijheid die u krijgt bij de besteding van het geld. Het nadeel echter is de vaak hogere kostprijs die ermee gepaard gaat. Een persoonlijke lening is aangeraden wanneer u het geld nodig heeft om onverwachte kosten te betalen of om aankopen te doen die niet binnen een andere categorie passen.

Wanneer kiest u een persoonlijke lening?

Het kan altijd gebeuren dat u onverwacht met rekeningen komt te zitten die u niet in een keer kunt betalen. Dit brengt vaak problemen met zich mee gezien de kosten bij een betaalachterstand hoog kunnen oplopen. Een lening kan hier soelaas bieden. Eerst en vooral is het belangrijk om tijdig op zoek te gaan naar een goede lening. Wanneer u snel moet handelen, is er weinig tijd om te vergelijken en bestaat het risico dat u niet de goedkoopste lening kiest. Bereken welk bedrag u nodig heeft en welk bedrag u maandelijks kunt missen om de lening terug te betalen. Aan de hand van deze informatie is het mogelijk om snel verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. Ook wanneer u een aankoop wilt doen die niet binnen een andere leenformule past, is de persoonlijke lening een optie. Houdt u wel in uw achterhoofd dat de kosten hoger liggen bij deze lening waardoor uw aankoop duurder wordt.

Waar sluit u een persoonlijke lening af?

Zowel banken als leenkantoren hebben een persoonlijke lening in hun portfolio staan. Het jkp, de voorwaarden en de snelheid waarmee ze afgesloten kan worden, kan echter sterk variëren per aanbieder. De meeste banken en leenkantoren zullen een bewijs van inkomst willen zien gezien er geen goederen tegenover de lening staan die bij problemen opgeëist kunnen worden. Daarnaast is het aangeraden om ook een bewijs van identiteit voor handen te hebben wanneer u de lening gaat aanvragen, alsook een overzicht van uw maandelijkse vaste kosten. Hier kunt u alvast verschillende leen offertes aanvragen om een beeld te krijgen van de mogelijkheden die u heeft en de kosten die erbij komen kijken.