Wilt u graag een eigen woning kopen, maar is inkomen te beperkt om en lening te krijgen bij een bank of andere financiële instelling? Dan kan de sociale lening de oplossing zijn waar u naar op zoek bent. Om in aanmerking te komen voor een sociale lening dient u natuurlijk wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mag uw inkomen niet te hoog zijn, moet u in de mogelijkheid zijn om het geleende bedrag terug te betalen en mag u geen eigenaar zijn van een ander pand of woning.  In tegenstelling tot andere leningen sluit u deze lening af bij een sociale instelling en niet bij een financiële instelling. De aanvaardingsprocedure loopt echter wel in grote lijnen gelijk als bij de klassieke lening.

Looptijd en rente van de sociale lening

Het grootste voordeel van de sociale lening is de lage rente die erbij komt kijken. Dit maakt dat deze lening veel goedkoper is dan de meeste klassieke hypothecaire leningen die bij banken en andere kredietverstrekkers worden aangeboden. De looptijd is ongeveer hetzelfde met een minimum van twintig jaar. Dit kan eventueel verlengd worden in functie van uw dossier.  Samen met de sociale instelling wordt voorafgaand berekend hoeveel u kunt lenen, wat de maandelijkse terugbetalingen zullen zijn en op welke termijn de lening zal lopen. Uw loon en leeftijd hebben hier het meeste invloed op.

Wachttijden voor de sociale lening

In tegenstelling tot de meeste andere kredieten, kunt u bij de sociale lening geconfronteerd worden met een wachttijd eens uw dossier aanvaard is. Doordat deze lening niet door een financiële instelling wordt uitgeschreven, is er een beperking in het aantal mensen die gelijktijdig gebruik kunnen maken van de lening. De lage rente heeft ertoe geleid dat er veel gegadigden zijn die hun huis willen bouwen door middel van dit type lening. Deze populariteit heeft als nadeel dat een paar jaar wachten op het geld geen uitzondering meer is. Wilt u dus ook in aanmerking komen voor een lening bij een sociale instelling dan loont het om vandaag nog leen offertes op te vragen en zo snel mogelijk uw aanvraag in te dienen.